Bratislavské rožky

25.11.2023

Ingrediencie:

Cesto

  • 500 g hladká múka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1/2 ČL soli
  • 60 g kryšt. cukor
  • 140 g bravčová masť
  • 150 ml mlieko
  • 3 žĺtky na potretie

Orechová plnka (15 rožkov)

  • 150 g mleté orechy
  • 125 g mlieko
  • 120 g práškový cukor
  • 1/2 sáčku vanilkový cukor / trochu vanilkovej esencie

Maková plnka (15 rožkov)

  • 150 g mletý mak
  • 125 g mlieko
  • 120 g práškový cukor
  • citrónová kôra

Postup:

  1. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru z odváženého množstva a rozdrobíme doň čerstvé kvasnice. Necháme asi 20 minút pri izbovej teplote odstáť, kým kvasnice nenakysnú a nevytvorí sa kvások. 
  2. Všetky sypké suroviny zmiešame, pridáme masť, kvások a vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste hodinu vykysnúť.
  3. Medzitým si do dvoch menších hrncov pripravíme plnky. Do každého dáme 125 ml mlieka a 150 g práškového cukru a krátko ich na slabom plameni povaríme. Potom pridáme do jedného mak s  citrónovou kôrou a do druhého mleté orechy s vanilkou. Krátko premiešame, odstavíme z ohňa a necháme odstáť.
  4. Nakysnuté cesto rozdelíme na 30 rovnakých kúskov (každý cca 30 g), ktoré premiesime a vytvarujeme guličky. Necháme ich ešte krátko nakysnúť.
  5. Každú guličku potom rozvaľkáme na ovál a vložíme do stredu plnku v tvare valčeka (najprv rozdelíme všetku plnku a až potom zabalíme). Cesto zahneme zhora aj zdola, šev spojíme a jemne zašúľme.
  6. Z makových rožkov vytvarujeme podkovičky, z orechových písmenko C a pokladáme ich na plech s papierom.
  7. Rožteky potierame rozmiešaným žĺtkom (neriedime ho vodou!).
  8. Pečieme v rozohriatej rúre pri 200°C asi 12 minút.


© 2023 Recepty od Zuzky. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky