Bratislavské rožky
25.11.2023
Ingrediencie:
Cesto
- 500 g hladká múka
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1/2 ČL soli
- 60 g kryšt. cukor
- 140 g bravčová masť
- 150 ml mlieko
- 3 žĺtky na potretie
Orechová plnka (15 rožkov)
- 150 g mleté orechy
- 125 g mlieko
- 120 g práškový cukor
- 1/2 sáčku vanilkový cukor / trochu vanilkovej esencie
Maková plnka (15 rožkov)
- 150 g mletý mak
- 125 g mlieko
- 120 g práškový cukor
- citrónová kôra

Postup:
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru z odváženého množstva a rozdrobíme doň čerstvé kvasnice. Necháme asi 20 minút pri izbovej teplote odstáť, kým kvasnice nenakysnú a nevytvorí sa kvások.
- Všetky sypké suroviny zmiešame, pridáme masť, kvások a vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste hodinu vykysnúť.
- Medzitým si do dvoch menších hrncov pripravíme plnky. Do každého dáme 125 ml mlieka a 150 g práškového cukru a krátko ich na slabom plameni povaríme. Potom pridáme do jedného mak s citrónovou kôrou a do druhého mleté orechy s vanilkou. Krátko premiešame, odstavíme z ohňa a necháme odstáť.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 30 rovnakých kúskov (každý cca 30 g), ktoré premiesime a vytvarujeme guličky. Necháme ich ešte krátko nakysnúť.
- Každú guličku potom rozvaľkáme na ovál a vložíme do stredu plnku v tvare valčeka (najprv rozdelíme všetku plnku a až potom zabalíme). Cesto zahneme zhora aj zdola, šev spojíme a jemne zašúľme.
- Z makových rožkov vytvarujeme podkovičky, z orechových písmenko C a pokladáme ich na plech s papierom.
- Rožteky potierame rozmiešaným žĺtkom (neriedime ho vodou!).
- Pečieme v rozohriatej rúre pri 200°C asi 12 minút.